Zbog održavanja hokejaške utakmice 20.03.2017. termin od 18.00 - 19.00 biće promenjen u 20.00 - 21.00

Informator za stariju selekciju

Dragi roditelji,

Vaša deca pripadaju selekciji u kojoj se trenažnim radom pripremaju za takmičenja (bilo u sekciji takmičara ili interpretacija). Zato je veoma važno da aktivnosti u ovom sportu shvatite ozbiljno. Veoma je bitno da dete redovno dolazi na sve treninge koji se odvijaju na ledu i van leda. Idealno bi bilo da ovu selekciju čine deca od 5 i 6 godina, ali naravno to sve zavisi sa koliko godina dete položi I test.

Svaki trening se u ovoj grupi odvija na osnovu potrebnih elemenata za pravljenje sastava i učestvovanja na takmičenjima. Iz tog razloga ako dete ne dolazi redovno na treninge izgubiće korak sa ostalom decom i samim tim biće vraćeno u mlađu selekciju, što na dete u tim godinama može negativno da utiče i da izgubi volju za treniranjem umetničkog klizanja. Da bi dete postalo takmičar u ovoj selekciji potrebno je da usavrši elemente iz II i III testa (testove možete pogledati ovde).

Umetničko klizanje je veoma kompleksan sport i zbog toga ako odlučite da se vaše dete bavi ovim sportom ono mora da ima prioritet naspram drugih aktivnosti. Ukoliko vaše dete želi da nastupa i da se takmiči ovo ne može da bude sporedna aktivnost i to vam govorimo iz iskustva u radu sa ovom selekcijom. Da bi dete napredovalo u ovom sportu potrebno je da mu se u potpunosti posveti (tu se podrazumeva da vežba kod kuće i da gleda snimke šta deca njihovog uzrasta mogu da urade na ledu), međutim, ukoliko se dete bavi i drugim aktivnostima za to najčešće nema vremena.

Poželjno je da razgovarate sa svojim detetom i objasnite mu da kada je na ledu trener mu je kao vaspitačica i da za sve što ga muči treba da se obrati svom treneru.

Kada dete dođe do nivoa da može da dobije sastav trener bira muziku i sastavlja sastav. Muzika se bira tako da bude prilagođena detetovom klizačkom umeću. Nakon toga, u konsultaciji sa trenerom šije se haljinica ili jednodelni kostim.

Naši treninzi van leda (off ice) sastoje se od gimnastike, atletike, baleta, specifičnih vežbi za umetničko klizanje i treninzima na rolerima. To je veoma širok spektar sportova za njihove godine, ali bez toga, nažalost, ne može da se postane umetnički klizač. U ovom uzrastu treninzi van leda su veoma važni jer prvo sve elemente, koje treba da izvedu na ledu, uče u patikama van leda i ta praksa treniranja se nastavlja u takmičarskim kategorijama svih uzrasta.

Osnovna pravila

  • Dolazak na vreme na trening, odnosno, dete treba da bude obučeno i spremno pre početka treninga. Ovo je veoma bitno za decu ovog uzrasta kako bi mogla polako da se zagrevaju na ledu. Ako kasne – propuste početak treninga koji je od velikog značaja.
  • Nema izlaska sa treninga tako da vas molimo da dete obavi fiziološke potrebe pre izlaska na led.
  • Trening pratite na tribinama jer tako ne ometate ostalu decu i na taj način deca polako uče da za vreme treninga za sve što im je potrebno mogu i treba da se obrate svom treneru. Nakon nekog vremena stvara se potrebno poverenje između klizača i trenera. Mi smo među retkim sportovima gde svaki trening možete da pratite i zato vas molimo da to ne zloupotrebljavate i da poštujete ovo pravilo.

Oprema za trening

  • Rukavice sa prstima su obavezne.
  • Kosa uredno skupljena u rep ili ako dete ima kratku kosu sa trakom skloniti kosu sa lica.
  • Molimo vas da detetu ne stavljate šnalice, rajfove ili slične ukrase u kosu jer prilikom pada može da se povredi.
  • Trenira se u helankama jer dete mora da se privikava na uslove koje nosi ovaj sport (takmiče se samo u haljinicama i prve godine takmičenja većini dece bude hladno, ali na sve se to posle prilagode), ali najviše iz razloga kako bi trener mogao da vidi da li dete pravilno izvodi elemente. Bitno je da dete bude u nečemu komfornom i rastegljivom jer će u suprotnom biti sputano da izvede većinu elemenata.
  • Preporučujemo dukseve i majce bez kapuljače jer kada počnu da rade zahtevnije elemente (kao npr. piruete) to ih ometa u izvođenju elemenata.
  • Ukoliko se dete žali da mu je hladno to je samo pokazatelj da veći deo treninga ne trenira punim intenzitetom i da više vremena provodi stajući nego vežbajući.

Prijatelji kluba