Zbog održavanja hokejaške utakmice 20.03.2017. termin od 18.00 - 19.00 biće promenjen u 20.00 - 21.00

Informator za mlađu selekciju

Dragi roditelji,

Umetničko klizanje je veoma težak i zahtevan sport pre svega jer se počinje veoma rano sa učenjem osnovnih koraka. Preporučujemo da se dete sa 3 ili 4 godine prvi put upozna sa prvim koracima u umetničkom klizanju. Ovo je veoma graciozan i pravi sport za devojčice. Potrebna je velika volja i puno rada da bi se postao takmičar, ali ono dete koje se zaljubi u ovaj sport u njemu ostaje jer voli izazove koje ima da bi došao do takmičarskog nivoa. Ovo je redak pojedinačni sport u kojem svako dete može da izrazi svoju kreativnost i da bude jedinstveno i prepoznatljivo.

Takmičar može da postane već sa 6 godina što je, složićete se, veoma rano i to je prvi izazov sa kojim se dete u ovom sportu suočava. Nema ništa slađe kada tako mali obuku haljinice i sa svojim sastavom predstave sebe i ono što su naučili. Na takmičenju deca su podeljena u kategorijama na osnovu godine rođenja. Najmlađa kategorija su deca do 8 godina. U našem sportu postoji i posebna takmičarska sekcija koja se zove interpretacije. U ovoj sekciji takmiče se deca koja ne mogu da postignu zadate elemente za svoje godine u takmičarskoj sekciji. U interpretacijama izvode se lakši elementi u sastavu. Bez obzira na to da li pripadate sekciji takmičara ili interpretacije takmičenja se odvijaju istim intenzitetom. Iskustvo i dugogodišnji rad u klubu nam daje za pravo da zaključimo da se ovim sportom bave samo najupornija deca i ona koja su zrelija od svojih vršnjaka.

U ovoj selektivnoj grupi deca uče razne vežbice koje će ih na kraju dovesti do uspešnog izvođenja elemenata za polaganje I testa (elemente prvog testa možete pogledati ovde). Nakon uspešno položenog I testa dete prelazi u stariju selektivnu grupu. Ovu selekciju preporučujemo za decu od 3 i 4 godine, međutim, dete će u ovoj selekciji biti sve dok ne položi prvi test bez obzira na to koliko godina ima.

Osnovna pravila

  • Dete dovoditi redovno na treninge da bi moglo da napreduje jer ovo je specifičan sport koji u njihovim godinama može da se vežba samo na ledu. Što su redovnija na treningu to brzo dobiju sigunost na klizaljkama i tada počinju da uživaju na ledu.
  • Dok su tako mali mi vas molimo da budete prisutni za vreme trajanja treninga ukoliko se desi da dete mora do toaleta jer trener nije u mogućnosti da napušta trening.
  • Treninge isključivo pratite na tribinama da ne bi ometali rad sa decom i odvlačili njihovu pažnju. Ako neko drugi dovodi vaše dete na trening u obavezi ste da ga obavestite o ovom pravilu. U suprotnom dete će biti isključeno sa treninga na nedelju dana.
  • Oštricu klizaljke posle svakog treninga je potrebno obrisati da oštrica ne bi zarđala.
  • U klizaljkama se hoda po tepihu ili postavljenim gumama. U suprotnom oštrica klizaljke će biti oštećena i neupotrebljiva.
  • Za oštrenje klizaljki konsultujte svog trenera jer ako su klizaljke tupe može doći do ozbiljnih povreda na ledu.

Oprema za trening

  • Rukavice su obavezne.
  • Kapa je obavezna, obična bez plastičnih ili metalnih ukrasa na njoj.
  • Dok su tako mali preporučujemo da deca treniraju u ski odelu koje će ih grejati i malo ublažiti pad.
  • Farmerke nisu dozvoljene.

Prijatelji kluba